Fräken. Foto: Agneta Waldenhielm.
 
Aktiviteter
Äventyr
Ridturer
Guidade turer
Kanotleder
Kurser
Föreningar
Handla
Vandringsleder

Lasse-Majaleden - i stortjuvens fotspår

Sveriges kanske folkkäraste tjuv såg dagens ljus 1785 i Djupdalen, på vägen mot Ramsberg i Linde bergslag. Otaliga är de sägner som berättas om Lasse-Majas framfart. Otaliga ska de skatter vara han grävt ned i bergslagsskogarna. Här svängde han sin kjortel och drog sjaletten för ansiktet för att ge sig ut på sina stöldturnéer.
Idag följer du i hans fotspår från Morskoga tll Ösarhyttan. Stigen är 12 km med en enkel rastplats vid lilla Mjugsjön. Hämta Ramsbergs hembygdsförenings folder "Lasse-Majaleden" i Ramsbergs bibliotek, och se både kolbottnar och spår av istid på din vandring.
» Lindesbergs Kommun
» Fritid T-län
Bergslagsleden - kultur genom natur
På denna vandring möter du Bergslagens historia i kulturhistoriska miljöer. Den går genom ett varierat landskap, och är uppdelad i 17 etapper. I Älgmark vandrar du från Kloten till Uskavi. Här finns många sjöar och vattendrag. Vandringen går utmärkt att kombinera med paddling. Etappkartor finns. Hör med turistbyrån i Lindesberg, telefon 0581-811 70 eller Smedjebackens och Ludvikas turistbyrå på telefon 0240-860 50.
» Lindesbergs Kommun
» Etapper Bergslagsleden
» Fritid T-län
Bruksleden - bergslag möter mälardal
Bruksleden tar dig från Västerås i söder till Malingsbo i nordväst och Avesta i nordost. Det är 50 mil av markerade vandringsstigar i omväxlande natur. Här ser du spår av de människor som levt i bruksmiljö. Inom Älgmark hittar du etapperna Skinnskatteberg och Malingsbo. Etappkartor med beskrivning finns i skala 1:50 000. Kontakta Skinnskattebergs turistbyrå, telefon 0222-450 45.
» Bruksleden
» Skinnskattebergs kommun
Ramsberg
Strax öster om Ramsberg ligger Loberget. Här finns ett dramatiskt bergfall med grottor och hängstenar. Från toppen har du utsikt över Ramsberg. I berget finns inhuggna initialer från forna ägare av Ramsbergs bruk.
Loberget var inspirationskälla för Elsa Beskows Tomtebobarnen, som publicerades 1910. Hon blev den
svenska litteraturens första stora barnboksförfattarinna som ägnade sig enbart åt att berätta för barn. Idag är hennes böcker svenska klassiker och teckningslärarinnans typiska sekelskiftesmanér är alltjämt populärt.
» Ramsberg
Naturarvskompaniet
Bergslagens vildmark bjuder på en mängd fina naturupplevelser. Bergen är kuperade, vattendragen många, skogarna djupa och djurlivet är rikt. Här finns många fina kanotleder och ett utsträckt nät av vandrings- och cykelleder. Basen i vår verksamhet är uthyrning av kanoter och cyklar.
» Medlemsfönster

 

©2002 Älgmark Malingsbo-Kloten