Malingsbo
Kloten
Björsjö
Baggådalen
Grimsö
Gärdsjöbo
Hagge
Lumsån
Löa
Morskoga
Nyfors
Ramsberg
Resta
Riddarhyttan
Tolvsbo

Snöån förr och nu

Snöån är en gammal bergsmansby belägen vid sjöarna Haggen och Saxen i västra delen av Smedje-backens kommun. Byns historia sträcker sig ca 400 år tillbaka i tiden. Redan 1524 fanns en enklare hytta ”Jätthyttan” vid Getbovallen. Snöån var då en fäbod under Hagge.

Under 1500-talets senare del etablerade sig fyra bergsmän i Snöån och 1598 uppfördes en ny hytta vid Snöåns utlopp i Haggen. Dessa bergsmän var Lars och Erik Jons norr om ån, Daniel Israelsson söder om ån och Olof Olofsson i Lilla Snöån. Från dem utvecklades sedan byn och vid storskiftet ca 1800 fanns ett tjugotal större och mindre gårdar i Snöån. Än i dag finns några familjer i byn med anor från bergsmännen.

Hyttan blåstes ned 1886 efter att under 300 år varit byns viktigaste ”industri”, vid sidan av jord- och skogsbruk. Men här har även smeder, skomakare, sömmerskor och socknens förste glasmästare verkat samt på 1880-talet en kvinna som sysslade med hår-arbeten.

Under 1900-talet har byn haft minkfarmer, stuteri, gengasfabrik, hålstensfabriker och mejeri. På 1920-talet drev Jernkontoret en kolarskola i Snöån. Både Stora och Lilla Snöån hade lanthandel. Byborna kunde under några decennier i mitten av 1900-talet roa sig på festplatsen ”Logen” i Lilla Snöån, där det fanns dansbana och biograf.

På gränsen mellan Stora och Lilla Snöån byggdes 1881 en ny skola i slaggsten. Numera är skolan nedlagd och används som samlingslokal för Snöåns befolkning. Här firas valborgsmässoafton och midsommar, anordnas höstmarknad, trivselkvällar och kursverksamhet. I skolan finns byns omfattande bildarkiv med 800 bilder som visar livet och människorna i byn i äldre och nyare tid.

 

 

Snöå hytta med hyttnummer W 30 b.

» Karta och lokal information

» pdf- format för utskrift

I Snöån finns idag levande jordbruk, såg och grustag. Inom byn ligger vattentäkter som förser Smedjebacken med det näst bästa dricksvattnet i Sverige. Grand Hotell Elektra i Ludvika har ofta konferenser och aktiviteter i samband med dessa förlagda till byn och dess vackra omgivningar.

I Snöån finns idag ca 100 hushåll. Befolkningen trivs i sin natursköna by och pendlar till arbete och affärer.