Kloten
Björsjö
Baggådalen
Grimsö
Gärdsjöbo
Hagge
Lumsån
Löa
Morskoga
Nyfors
Ramsberg
Resta
Riddarhyttan
Snöån
Tolvsbo

Malingsbo förr och nu

Den första, i skrift omnämnda, bebyggelsen vid Malingsbosjön kom till på 1400-talet och bestod av några fäbodar. De kallades för Malungsbodhar eller Malungsbodum. På 1500-talet vet man att det fanns fast boende befolkning som sysslade med järnhantering. I början på 1600-talet kom många finnar till området. De fick löfte om några skattefria år om de bosatte sig här. Många av de torp som finns i Malingsbos omgivningar idag var från början finntorp.

1625 byggdes en hytta och en hammare i Malingsbo, sjön och Hedströmmen reglerades. Detta blev början till Malingsbo bruk. 1891 var järnhanteringsepoken i Malingsbo definitivt slut och nu blev i stället skogen huvudnäring i området. På Hedströmmen flottades timmer från skogarna runt Malingsbo till sågen i Skinnskatteberg och på Herrgården höll Skogshögskolan en del av sina kurser. Idag körs timret på lastbil och huvudbyggnaden på Herrgården används endast till konfirmandläger på somrarna.

Bybefolkningen pendlar till arbeten i de närliggande tätorterna men det finns ett flertal aktiva föreningar i byn som bl a står för midsommarfirande med spelmansstämma, driver danspaviljongen och renoverar gamla byggnader.

Besökare kommer till området i första hand kanske för att jaga och fiska, ströva i skogen och plocka bär och svamp. Men även för att besöka mer eller mindre väl bevarade finnbosättningar och miljöer från järnhanteringens storhetstid och på så sätt få en känsla för hur befolkningen i området haft det för några hundra år sedan.

Malingsbo bruksområde – från kyrkan mot herrgården.

» Karta och lokal information

» pdf- format för utskrift