Malingsbo
Kloten
Björsjö
Baggådalen
Grimsö
Gärdsjöbo
Lumsån
Löa
Morskoga
Nyfors
Ramsberg
Resta
Riddarhyttan
Snöån
Tolvsbo

Hagge förr och nu

Hagge by ligger mellan Ludvika och Smedjebacken med pendelavstånd till Borlänge, Falun och Västerås. Stockholm når du på drygt två timmar.

Hagges historia som boplats för människor börjar redan på stenåldern. Man har även funnit ett antal gravar från yngre järnåldern i området.

I Vinarn nära Hagge fanns en av Europas äldsta hyttor, Vinarhyttan. Den har daterats till tidigt 1100-tal och är alltså jämngammal med Lapphyttan i Norberg. Tyvärr finns endast små fragment kvar idag.

Från början av 1500-talet fanns två masugnar i drift i Hagge, senare byggdes även tre smedjor. Järnhanteringens storhetstid varade fram till början av 1900-talet. Därefter tog skogsbruket vid som huvudnäring (vid sidan av jordbruket) som i så många andra byar i området.

Även idag dominerar skogsnäringen genom Stora Enso och Hagge Såg, men det finns även andra, mindre, företag i byn. Och den som har behov av att köpa ett fullvuxet träd kan besöka vår handels-trädgård för att få ett exemplar som är odlat i rätt växtzon.

Ett bra och prisvärt boende med god allmän service i form av förskola, skola med klasserna 1-6 samt ordnad barntillsyn i en ombonad miljö gör Hagge by till lite av en Sörgårdsidyll. I Hagge bor idag ca 600 åretruntboende och ett stort antal fritidsboende. Om du vill handla livsmedel, få information om trakten eller kanske köpa fiskekort besöker du vår lanthandel.

I Hagge har du naturen inpå knutarna. Här finns stora strövområden där du kan söka bär och svamp. Om du vill fiska så erbjuder området goda och varierade fiskemöjligheter. Vid sjön Haggen finns ett friluftsbad för hela familjen. Hagge golfbana, en 18-hålsbana, ligger också den mycket vackert vid sjön Haggen. En liten bit längre bort ligger Räfsnäs med stallar, ridhus, sportfält och konferenscenter.

 

 

Natur- och landskapsvård prioriteras i Hagge by. Markerna hålls öppna genom bete av byns egna höglandsboskap, som blivit riktiga kelgrisar, samt av inhyrda kor och får. Byalagets arbete för att bevara det öppna landskapet belönades år 2002 med Centerns miljöpris.

» Karta och lokal information

» pdf- format för utskrift