Malingsbo
Kloten
Björsjö
Grimsö
Gärdsjöbo
Hagge
Lumsån
Löa
Morskoga
Nyfors
Ramsberg
Resta
Riddarhyttan
Snöån
Tolvsbo

Baggådalen förr och nu

Landskapet som omger Baggådalen formades då inlandsisen drog sig tillbaka och smälte för ungefär 9000 år sedan. Då skapade naturen själv förut-sättningar för mänskliga aktiviteter. Jordbruket har under mycket lång tid varit det dominerande försörj-ningssättet i dalen samtidigt som Hedströmmen utnyttjades för att bygga dammar och anlägga hyttor och hamrar.

Baggådalen börjar med byn Godkärra vid Övre Vetterns västra strand och slutar i nordväst vid byn Plöjningen nära länsgränsen mot Dalarna. Baggbron är den största byn i dalen. Här har den gamla skolan blivit en samlingspunkt för folk i byarna runt om-kring med bl a motionsgymnastik, bastu, trivselkvällar och gemensamma eller privata fester.

Runt sjöarna Övre Vettern och Storsjön och vidare upp genom dalen finns byarna Kärrbo, Ivarbyn, Främshyttan, Hultebo, Sunnanfors, Baggå, Borgfors och Plöjningen.

Baggådalen omges av höga berg och skogsåsar. På västra sidan av dalen finns länets (Västmanlands) högsta punkt på Timmeråsarna, 311 meter över havet. På den östra sidan av dalen finns Matkullen som är ett naturreservat. Där testar man ekon genom ”kulning” och det ryktas om hela sju ekon när väderleken är den rätta.

I Baggbron där Hedströmmen rinner ut i Storsjön fanns under järnepoken en viktig omlastningsplats där tackjärnet från hyttorna i Borgfors, Främshyttan och Billsjön lastades om till pråmar för vidare transport till Skinnskatteberg.

 

 

 

» Karta och lokal information

» pdf- format för utskrift