Flogbergets gruva, Smedjebacken. Foto: Agneta Waldenhielm.

 

Flogbergets gruva

Ett utflyktsmål för alla åldrar! Tag med ficklampa och magnet till barnen och följ med på en guidad rundvandring. Ficklampan behövs för att själv kunna lysa in i mörka gruvgångar och magneten för att undersöka om det finns någon järnmalm kvar i berget.

I Flogbergets gruva kan du följa utvecklingen av de olika metoder som använts för att bryta malm under de ca 300 år som gruvan var i drift. Numera döljs spåren efter gruvdriften till en del av en nästan tropisk växtlighet sommartid och det kan vara svårt att föreställa sig hur här såg ut på den tid arbetet var i full gång. Guiden hjälper dig med detta.
Rundvandringen börjar vid gruvstugan och fortsätter förbi de äldsta, numera vattenfyllda, dagbrotten där du får lära dig känna igen de släta väggar som gruvbrytning med tillmakningsmetoden lämnar. Vidare förbi platsen där anriknings- och briketteringsverket låg- en stor och, för sin tid, mycket modern anläggning. Du får gå ned på botten av de torrlagda dagbrotten och, bland mycket annat, lära dig hur det gick till att bryta malm med hjälp av krut och så småningom dynamit. Till sist får du gå ned i den underjordiska delen av gruvan där en överraskning väntar!

Om du bara vill ta en kopp kaffe i en trivsam miljö med gammaldags atmosfär ska du besöka Flogbergets gruvstuga. Är vädret vacker sitter du ute med utsikt över sjön Leran. Sedan kan du ta en promenad runt området ovan jord och titta ned i dagbrotten som är mellan 20 och 45 meter djupa. Men om du vill gå ned så är det guide i täten och hjälm på huvudet som gäller!
 
Vägbeskrivning
Flogbergets gruva ligger utmed riksväg 66 mellan Smedjebacken och Ludvika. Ta av från stora vägen vid Lernbo, följ skyltarna.
Information om öppettider och visningar får du sommartid från turistbyrån i Smedjebacken, telefon 0240-66 01 45. Övrig tid turistbyrån i Ludvika, telefon 0240-860 50.
Flogbergsspelet
Följ Gruvingenjören runt i gruvan och möt ett spännade persongalleri av gruvans folk från förra sekelskiftet. Rundvandringen avslutas med en enkel måltid på gruvberget. Läs mer på Flogbergs Sellskapets hemsida. Här finns speltider och bokningsinformation.
» Mer info Ekomuseum

©2002 Älgmark Malingsbo-Kloten

 

 

 

 

Smedeld. Foto: Agneta Waldenhielm.
 
Utflykter
Upptäck naturen
Geologislingan
Malingsbo bruksmiljö
Tombo isgruvor
Flatenbergs hytta
Röda jorden
Kopparverket
Lienshyttan
Bastnäs gruvor
Löa hytta
Grimsö
Ekomuseum