45 Reservat
Brattforsen
Gravbergsdalen
Gränseskogen
Helgedomen
Källheden
Lumsbacken
Lustigkulle - Rågåstjärn
Nittälvsbrännan
Skräddartorpsfallet
Slogfallet
Stolpmagasinet
Tomboreservatet
 
42 Stigar & Leder
Färnarundan
Himlastigen
Klotsjörundan
Malingsbo-Klotenrundan
Nittälvsstigen
 
Skogens kretslopp
Hyggesplantering
Ungskog
Gallringsskog
Mogen skog
Naturen är en fantastisk resurs som vi har tillgång till och kan njuta av. Det är bara att packa fikakorgen och ge sig ut och uppleva! Gå ut i skogen och lyssna på fågelsången. Sitt blickstilla vid vattnet och vänta på att bävern ska visa sig. Se var älgen har gått fram och betat av träden. Vandra ut på mossarna och njut av skvattramdoften och stillheten. Att ge sig ut i naturen är ett sätt att komma undan vardagsstressen och varva ner. Naturen kan inte stressas på, här tar allt sin tid. Använd naturen som rekreation! Var nyfiken på växt- och djurlivet, utforska det myllrande livet. Men närma dig med respekt, tänk på att här är det du som är gäst!

Allemansrätten
ger dig rättighet att vistas i naturen men du har också skyldigheter. Skyldighet att inte förstöra för det liv som lever i skogen. Det är inte så konstigt egentligen. Hälsar du på hemma hos någon har du ju alltid skyldigheter. Du stör inte barn som ska sova. Du förstör inte saker för värdfamiljen. Tänk på att samma regler gäller när du gästar naturen. Ett bra tankesätt är att det inte ska synas i naturen att du har varit där.
Några saker kan vara bra att tänka på innan du ger dig ut. Karta och kompass rekommenderas om man inte följer en markerad stig. Om man vill kunna tyda tecknen i naturen kan det vara en hjälp att ha med sig någon bok om spår och spårtecken. Ut och upptäck och låt dig fascineras av olika platser. Det finns så mycket att se därute!

line
Utflykter

©2002 Älgmark Malingsbo-Kloten

 

 

 

 

I listan till vänster finns länkar till ett antal naturreservat och naturstigar. Genom att peka på länken kan du se på kartan var platsen finns.